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LEGAL ETHICS OPINION 1589  COMMUNICATION WITH ADVERSE  
      PARTIES: ATTORNEY CONTACTING  
      FORMER EMPLOYEE OF ADVERSE  
      CORPORATE PARTY WHEN   
      CORPORATE ATTORNEY CLAIMS TO  
      REPRESENT FORMER EMPLOYEE  
      INDIVIDUALLY. 
 
   You have presented a hypothetical situation in which A sues B, a corporation, for 
medical negligence and fraud. You indicate that A's attorney contacts and attempts to 
interview B's former employee, X, who has information relevant to A's claims against B. 
However, X states that B's attorney has already contacted her and advised her not to 
speak with A's attorney. Also, B's attorney has told X that he represents X individually as 
well as B. 
 
   You have asked the committee to opine whether, under the facts of the inquiry, it is 
ethical for B's attorney to contact former employees of B, advise them that he represents 
them individually, and instruct them not to speak with A's attorney. 
 
   The appropriate and controlling Disciplinary Rule related to your inquiry is DR:7-
103(A)(1), which provides that a lawyer shall not communicate or cause another to 
communicate on the subject of the representation with a party he knows to be represented 
by a lawyer in that matter unless he has the prior consent of the lawyer representing such 
other party or is authorized by law to do so. 
 
   The committee has previously opined that an attorney may communicate directly with 
former employees of an adverse party, unless the attorney is aware that any of the former 
employees is represented by counsel. See LE Op. 533, LE Op. 905. 
 
   The question, then, is whether B's former employees are represented by counsel? It is 
well-established that a corporation's attorney represents, and owes his allegiance to, the 
corporation and not individual corporate employees. See EC:5-18. 
 
   As former employees, X and others have a right to choose their own counsel. The facts 
do not indicate that the former employees have freely chosen counsel. Instead, the facts 
indicate that B's attorney contacted X, advised her not to speak with A's attorney, and 
advised her that he represents her as well as B. Since X did not choose B's attorney as 
counsel, B's attorney cannot claim to represent her absent her agreement.  B's attorney 
cannot claim to represent any of the former employees if they did not engage him to do 
so. 
 
   Since the facts do not indicate that X agreed to representation by B's attorney, the 
committee is of the view that B's attorney cannot advise X that he represents her 
individually nor may he instruct X not to speak with A's attorney. See LE Op. 1235, LE 
Op. 1281, LE Op. 1426. As to X, or any other unrepresented former employee, B's 
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attorney may only advise that person to secure counsel, since that person's interests may 
be in conflict with the interests of his client, B. See DR:7-103(A)(2). 
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   Legal Ethics Committee Notes. – Rule 3.4(g) allows a lawyer to request that former 
employees of a corporate client “refrain from voluntarily giving relevant information to 
another part” under certain circumstances. 


